Få en personlig CV,
søknad og Linkedin-profil

Få jobbintervjuer med
skreddersydd CV og søknad.

Er du i aldersgruppen 45 – 60+ og aldri har søkt jobb?

Mange ledere og høyt utdannede i aldersgruppen 45 – 60+ har aldri tidligere søkt jobb. De har enten gått rett inn i topplederstillinger som unge, og blitt hentet av hodejegere eller andre arbeidsgivere til nye topplederstillinger, uten at de har vært gjennom noen søknadsprosess. Hvis ikke har de kanskje startet i en mellomlederstilling, blitt forfremmet og rykket opp internt til toppleder og lojalt vært hos samme arbeidsgiver ...

Mange ledere og høyt utdannede i aldersgruppen 45 – 60+ har aldri tidligere søkt jobb. De har enten gått rett inn i topplederstillinger som unge, og blitt hentet av hodejegere eller andre arbeidsgivere til nye topplederstillinger, uten at de har vært gjennom noen søknadsprosess. Hvis ikke har de kanskje startet i en mellomlederstilling, blitt forfremmet og rykket opp internt til toppleder og lojalt vært hos samme arbeidsgiver i alle år, helt til bedriften blir solgt eller skal omstruktureres og de blir overflødige i en ny organisasjon.

Når de nå for første gang er på vei ut av, eller allerede står utenfor arbeidslivet og skal søke jobb, kjenner de overhodet ikke til jobbsøkermekanismene som gjelder i 2020. De vet ikke hvordan man skriver en god og motivert søknad. De vet ikke hvordan de skal spisse sin CV i forhold til ulike jobber. De har aldri snakket med en hodejeger eller rekrutterer, de har ikke holdt nettverket sitt ved like, og de vet i alle fall ikke hvordan de bruker sosiale medier i forbindelse med jobbsøk. De har kanskje vært flinke til å selge bedriften og produktene de har jobbet for og med, men de vet ikke hvordan de skal gjøre seg selv synlig og selge seg selv blant den store mengden jobbsøkere. Jobbsøkere som i de fleste tilfeller er yngre og mer drevne i dette markedet.

Flere ledere og høyt utdannete tar i tillegg alt for lett på oppgaven. De tenker gjerne at med deres erfaring og kompetanse vil dette raskt ordne seg, så man sender en jobbsøknad i ny og ne. Man får kanskje tilbakemeldinger om at søknadene er mottatt og registrert, og i beste fall at man vil få nærmere beskjed etter hvert. Så blir det stille – veldig stille. Når man har holdt på i noen måneder (for lenge), uten å få nevneverdig respons innser man at dette ble tøffere enn man hadde trodd, og bekymringene og frustrasjonen begynner å melde seg. Ikke bare er det bekymringene som gradvis melder seg, men også usikkerheten, sviktende selvtillit og selvbildet. Følelsen av å ikke kunne være til nytte og kunne bidra til samfunnet blir etter hvert anstrengende. For ikke å snakke om skammen. Følelsen av å ikke kunne snakke med noen om utfordringene gjør at man stenger seg inne, både fysisk og mentalt. Dette gir seg igjen utslag på jobbsøkeraktivitetene, og før man aner ordet av det er man i en nedadgående spiral som er vanskelig å snu. Økonomisk er det heller ingen gullgruve. For flere går det så lang tid at man må melde seg ledig hos NAV og havner på dagpenger. For noen går det så lang tid at man etter hvert også havner utenfor NAVs trygdeordninger. 

Det å være jobbsøker er heltidsjobb og hardt arbeid over tid. Har du tidligere vært leder med mange arbeidstimer per uke kan du forberede deg på å fortsette i det samme sporet. I tillegg må du lære deg en rekke nye ting som du får behov for i sikre deg suksess i prosessen, vi har allerede nevnt noen. Du må kunne by på deg selv i langt større grad enn du har vært vant med tidligere, det er som regel utenfor komfortsonen nye, spennende muligheter dukker opp. Og i hvor stor grad er du egentlig villig til å endre deg? Mange ledere skilter med erfaring med endringsledelse, men når det kommer til det å endre seg selv i forhold til arbeidsmarkedet er villigheten mangelfull – for noen helt fraværende.

Blant de som nedbemannes og mottar sluttpakker er det flere som finner ut at de nå skal unne seg en periode med ferie før de tar fatt på oppgaven med å søke seg ny jobb – fri noen måneder, eller kanskje sågar et halvt år fra alt som har med jobb å gjøre. Man har tross alt jobbet flere tiår i strekk. Nå har de endelig muligheten til å unne seg en lengre periode med ferie, sågar også med lønn. Hvis du vil tilbake i jobb anbefales det på det sterkeste å starte jobbjakten umiddelbart, med en gang du får vite at det skal nedbemannes i bedriften og at du kan bli overflødig skal du sette i gang prosessen.

Det kan være både en tøff og utfordrende prosess å være jobbsøker, med avslag, motgang og nederlag. Samtidig kan det også være en meget lærerik prosess, med nye muligheter og mange løsninger. Vår kunnskap er at også erfarne, ledige ledere og eldre arbeidssøkere får ny jobb. Det tar bare litt lengre tid og krever litt mer enn hva det gjør for yngre jobbsøkere. Bruk tiden på å lære deg det som må til for at du skal lykkes, og spør om hjelp for å lære deg knepene slik at du kan «knekke koden». Det aller viktigste er å ikke gi opp – alternativet er å stå utenfor, et ikke-alternativ. 

Lykke til med jobbsøkingen!

Uno Dahl Henriksen

Del gjerne

Siste innlegg

Noe på hjertet?

Ikke nøl med å ta opp tråden eller sende en epost. 

Categories

Lanseres Snart
og bestillingsystemet er i test modus.

Vi lanserer nettsiden 1. Februar.
Om der er interessert i våre tjenester kan dere sende oss en epost via formen under.